banner

 
Anbefal denne side Tilbage  
 Forsiden
spacer
 Artikler
spacer
 Fuglenavne
spacer
 Kattenavne
spacer
 Hundenavne
spacer
kat.jpg
 

Dyrt vand til katten


Har du nogensinde tænkt på hvor meget vand, du i løbet af et år slæber hjem til din kat! Det kan handle om 124 liter vand til en kat der vejer 4 kg. Det vil sige, hvis du køber dåsemad. Hvis man i stedet vælger tørfoder som kattemad, drejer det sig kun om 1,8 liter på et helt år.

De fleste hundeejere har allerede indset fordelene ved tørfoder til hunde. I dag er 75 % af al hundemad, der sælges, tørfoder. Men når det gælder tørfoder til katte, er andelen betydelig mindre, kun 18%.

Tørfoder til kat indeholder kun 8-10% vand, hvilket skal sammenlignes med konservesfoder (dåsemad) der indeholder op til 85% vand.

Dette betyder at en kat, som vejer 4 kg, årligt kræver 18 kg tørfoder af god kvalitet. Men katteejeren, der går ind for dåsemad, tvinges til at hjemtage hele 365 dåser á 400 gr = 146 kg!

Eftersom tørfoder sælges i større pakninger opleves det som dyrere, men i virkeligheden er portionsprisen betydelig billigere end hvis katten spiser dåsemad. Tørfoder koster ca. 1,80 kr pr. dag.

Tørfoder er desuden betydeligt lettere at håndtere end konserves. En åbnet konservesdåse udsender som oftest en stærk duft/lugt og dåsen skal opbevares i køleskab. Tørfoder kan derimod opbevares i køkkenet uden at afgive nogen lugt.

Tørfoder kræver heller ingen speciel forberedelse til måltiderne. Visse katteejere foretrækker at blande tørfoderet med vand, i stedet for at have vand i en separat skål ved siden af. Katteejere har længere end hundeejere holdt fast ved dåsemad, men inden for de seneste år er tørfoderbrugernes antal øget.

En årsag til katteejernes tilbageholdenhed overfor tørfoder har beroet på en fejlagtig opfattelse af, at katten var mere udsat for at få urinsten, hvis den kun fik tørfoder.

Forskningen har påvist, at der findes flere grunde til, hvorfor en kat får problemer med urinsten, og at det hovedsageligt berører kastrerede hankatte. En betydelig årsag til udviklingen af urinsten er kombinationen af fedme og for højt indtag af magnesium.

Vigtigt med magnesium

Magnesium er et nødvendigt mineral for katten, men det er meget vigtigt, at mængden hverken bliver for høj eller lav. Magnesium styrer nerve- og muskelceller, og en for lav mængde kan resultere i, at katten bliver syg.

Hvis katten får for meget magnesium, øges risikoen for at katten udvikler urinsten. Der behøves blot 5 pillede rejer for at tilgodese kattens daglige behov for magnesium.

Tørfoder bør indeholde 0,06-0,10% mg/kg foder, det absolutte minimum er 0,04 %. Et premium foder, det vil sige tørfoder af høj kvalitet, har et magnesiumindhold på 0,08% og derved hjælper det katteejeren til at sikre balancen af dette vigtige emne i kattemaden.

En kat, som spiser dåsemad, behøver ikke drikke noget vand, da konservesfoder indeholder op til 85% vand. Mange katteejere oplever det som et problem, at katten ikke drikker vand, men hvis katten spiser tørfoder, drikker den 3-5 gange mængden, den spiser.

Når man vælger mad til katten, betaler det sig at vælge tørfoder. Tørfoder er betydeligt mere økonomisk end dåsemad, eftersom vandindholdet er meget lavere. Med højere kvalitet på foderet, giver det behov for mindre mængde for at tilfredsstille kattens behov.

Så næste gang du vælger foder til katten, så tænk på hvad du betaler for, foder eller vand!


Tilbage til toppen  |   Tilbage til artikelsiden  |   Tilbage til forsiden


  :: © Copyright 2005. All rights reserved. Arvid Mærsk ::