Forsiden
Artikler
Fuglenavne
Kattenavne
Hundenavne
|
| Ernæring til hund og kat
|
IndholdProtein
Taurin
Kulhydrater
Vitaminer
Mineraler
Tørstofanalyse
Mark Morris kat
Mark Morris hund |
Generelt Når
man ser på fodringen af hunde og katte, er det første man skal gøre sig klart, at der
er tale om 2 meget forskellige arter med forskellige behov. Rent anatomisk har katte en
væsentligt kortere tarmkanal, og den er fra naturens side en tvungen
"kødæder" (kød er her lig med små dyr - inklusiv pels, knogler og
mave-tarm-kanal), dvs. katte kan ikke leve som vegetarer, hvor hunde i langt højere grad
er i stand til at fordøje en bred vifte af forskellig fødeemner, såsom korn, ris og
grøntsager.
Fodringen af hunde og katte er desuden afhængig af balancen mellem de forskellige næringsstoffer
i foderet. Næringsstofferne kan kort opdeles i protein, fedt og kulhydrater, og desuden
gennemgås vitaminer og mineraler. Protein, fedt og kulhydrater kan forbrændes og giver energi,
mens vitaminer, mineraler og vand ikke giver energi.
Protein:
1 g protein giver 3,5 kcal
Mængden af protein der kræves, afhænger af dyrets art og alder og af proteinets
kvalitet. Denne kvalitet kalder man for fordøjelighed. Kattes proteinbehov er
dobbelt så højt som hundes, ligesom yngre dyr behøver mere protein end voksne dyr. Jo
bedre fordøjelighed et protein har - jo mindre behøves der. Fodring med mere protein end
kroppen behøver brændes af som energi, og affaldsstofferne udskilles gennem nyrerne.
Indtagelse af meget større mængde protein end nødvendigt kan medvirke til at skade
nyrerne.
Proteiner er bl.a. byggesten til muskelvæv i kroppen. Proteiner er opbygget af aminosyrer.
Der findes to slags aminosyrer:
- essentielle (livsnødvendige)
- ikke-essentielle
De essentielle aminosyrer kan ikke produceres af kroppen og må derfor tilføres via
foderet.
De ikke-essentielle kan produceres af kroppen.
Taurin:
Aminosyren Taurin er en essentiel aminosyre hos katte - dvs. katte kan ikke klare sig uden
at der bliver tilsat Taurin i foderet. Hundefoder har ofte et meget lavt indhold af
Taurin.
Taurin blev først isoleret i 1827 fra oksegalde og sammenføjer galdesyrer til dannelsen
af galdesalte.
Taurinmangel kan medføre:
- Retina læsioner - irreversibel
- Dilateret cardiomyopati - reversibel
- Neurologiske problemer
- Reproduktionsproblemer
- Immunologiske problemer
Taurinkilder
Ingredienser |
Taurin (mg/kg) |
Kyllingekød |
337 |
Lammekød |
473 |
Oksekød |
362 |
Svinekød |
496 |
Torsk |
314 |
Østers |
698 |
Muslinger |
2400 |
Tilbage til toppen
Fedt:
1 g fedt giver 8,5 kcal og er dermed den vigtigste energikilde.
Fedt er en koncentreret energikilde. Fedt er nødvendigt for optagelsen, oplagringen og
transporten af fedtopløselige vitaminer, og det er en vigtig kilde af essentielle
(umættede) fedtsyrer. Fedt forbedrer også smagen af foderet til en vis grænse. Mangel
på essentielle fedtsyrer kan give langsom sårheling, tør, skællet hud og glansløs
pels og forværrer symptomer på allergi.
Tilbage til toppen
Kulhydrater:
1 g kulhydrat giver 3,5 kcal
Kulhydrater findes i forskellige kornsorter og grøntsager. Kulhydrater opdeles i
- fordøjelige kulhydrater
- ufordøjelige kulhydrater
Fordøjelige kulhydrater fungerer som en energikilde, mens ufordøjelige kulhydrater
primært fungerer som en fiberkilde, som kostfibre.
Kostfibre er gavnlige til at regulere mave-tarmkanalen og til at give en
mæthedsfornemmelse, når man ønsker et vægttab.
Tilbage til toppen
Vitaminer:
Vitaminerne kan opdeles i fedtopløselige vitaminer, der bliver lagret i kroppens
fedtdepoter, når de bliver tilsat i overskud - og i vandopløselige vitaminer, der bliver
udskilt over nyrerne, når de tilsættes i overskud. De fedtopløselige vitaminer er A, D,
E, og K. A og D findes især i lever, og kan forårsage svære sygdomstilfælde, når der
gives for meget af dem. De vandopløselige vitaminer er alle B-vitaminerne og C-vitamin.
B-vitaminerne udskilles over en fælles mekanisme i nyrerne. Dvs. at hvis man giver
tilskud af bare et B-vitamin, udskilles alle de andre også. Derfor bør man ikke give
ukyndig tilskud af enkelte B-vitaminer.
Tilbage til toppen
Mineraler:
Mineraler opdeles i makromineraler og mikro- eller spormineraler.
Makromineralerne udgøres af kalcium, fosfor, kalium, natrium og magnesium.
Spormineralerne omfatter bl.a. jern, zink, kobber, mangan jod, kobolt og selen. Makro- og spormineralerne eksisterer i kroppen i en særdeles kompleks ligevægt. Når man
tilsætter et mineral, forrykker man denne ligevægt i alle mulige retninger. Det er
derfor meget vigtigt at tilbyde en kost, der indeholder en nøje afstemt mængde
mineraler, der passer til lige den alder og situation, som man står over for. Kalcium er det mineral, der findes mest af i knoglerne. Kalcium skal være nøje afstemt med fosfor (kalcium/fosforforholdet skal være 1,1 - 1,4). Kalcium-mangel hænger som oftest sammen med fosforoverskud, f.eks. hos dyr, der fodres med store mængder kød/indmad. Kalciumoverskud kan give kroniske knogle- og ledskader hos dyr.
Overdrevne mængder af fosfor i kosten kan føre til nyreskader og til
afkalkning af knoglerne. Natrium kendes bedst under betegnelsen salt. Salt er en
billig og nem måde at sætte masser af smag på et foder. Desværre forårsager et højt
natrium-indhold i kosten tendens til højt blodtryk, væskeophobninger i kroppen,
nyresygdomme og hjerte-kar sygdomme. For meget magnesium er en af hovedårsagerne
til blæresten hos kat - en ganske alvorlig lidelse, der i værste fald kan koste katten
livet.
Tilbage til toppen
Tørstofanalyse:
Se på varedeklarationen. Den vil se ud som følger, f.eks.: Råprotein 12,6%, Råfedt
8,5%, Fiber 0,5%, Aske 1,6%, Vand 71,0%, Kalcium 0,16%, Fosfor 0,14%, Natrium 0,10%,
Magnesium 0,02% osv.
Hvis man ønsker at sammenligne 2 fodertyper med henblik på indholdet af protein,
gøres følgende:
% næringsstof x 100 = % af tørstof
100 - % væske
hvor næringsstoffet er råproteinet og væsken er vand.
Dvs. med de tal vi har her:
12,6 divideret med (100-71) =
12,6 divideret med 29 = 0,4345
0,4345 x 100 = 43,45 % af tørstoffet er protein.
Dvs. et helt andet tal end de oprindelige 12,6%.
Dette tal kan nu direkte sammenlignes med et tilsvarende tal for % protein i tørstof i
et andet foder.
Tilbage til toppen |
Mark Morris` anbefalinger til kat:
% tørstof,
energi som kcal ME/g |
|
Protein |
Fedt |
Fiber |
Kalcium |
Fosfor |
Natrium |
Kalium |
Magnesium |
Energi |
Voksen |
30-45 |
10-30 |
5 max |
0,5-1,0 |
0,3-0,8 |
0,2-0,6 |
0,5 |
0,04-0,1 |
4,0-5,0 |
Vækst/r |
35-50 |
18-35 |
5 max |
1,0-1,6 |
0,8-1,4 |
0,3-0,6 |
0,6 |
0,08-0,15 |
4,0-5,0 |
Overv. |
30-45 |
8-12 |
5 min |
0,5-1,0 |
0,3-0,8 |
0,2-0,6 |
0,5 |
0,04-0,1 |
3,3-3,8 |
Mark Morris` anbefalinger til hund:
% tørstof,
energi som kcal ME/g |
|
Protein |
Fedt |
Fiber |
Kalcium |
Fosfor |
Natrium |
Kalium |
Magnesium |
Energi |
Voksen |
15-28 |
5-20 |
5 max |
0,5-0,9 |
0,2-0,8 |
0,1-0,4 |
0,4-0,8 |
0,04-0,15 |
3,5-4,5 |
Vækst/r |
28-35 |
15-30 |
5 max |
1,0-1,8 |
0,8-1,4 |
0,3-0,5 |
0,6 min |
0,04-0,2 |
4,0-5,0 |
Alderd. |
15-20 |
5-15 |
10 max |
0,5-0,9 |
0,2-0,6 |
0,1-0,3 |
0,4-0,8 |
0,04-0,15 |
3,5-4,5 |
Overv. |
15-18 |
5-15 |
5-15 |
0,5-0,9 |
0,2-0,8 |
0,1-0,4 |
0,4-0,8 |
0,04-0,15 |
3,0-3,5 |
Arbejde |
17-30 |
20 min |
5 max |
0,6-1,0 |
0,2-0,9 |
0,1-0,5 |
0,45-0,9 |
0,05-0,2 |
> 4,5 |
Tilbage til toppen
|