2. FEDTRÅVARER
Definition: Et foders
bedste energikilde er fedt. Jo mere fedt et foder indeholder, jo
højere energiindhold. Fedt giver mere end 2,5 gange så
mange kalorier som protein og kulhydrat.
Fedt har desuden en meget stor betydning for smagen i foderet, det vil sige påvirker hundens
spiselyst samt appetit.
Fedt inddeles i forskellige
hovedgrupper. Mættede, umættede og flerumættede
fedtsyrer. Alle giver lige meget energi og har meget høj
optagelighed (93-95%). De forskellige typer fedtsyrer har imidlertid
meget forskellige betydninger for organer og kropsfunktion.
For hunde er specielt en type
flerumættere fedtsyrer livsnødvendige (linolsyre),
dette indebærer, at det må findes i tilstrækkelige
mængder i hundens kost. Hunde har i modsætning til katte
en evne til at udvinde andre fedtsyrer af linolsyre.
De senere år har interessen
været fokuseret meget på de flerumættede fedtsyrer
og i særdeleshed på de såkaldte Omega-3 fedtsyrer
og deres betydning for bl.a. immunforsvaret.
Selv om man er langt i forskningen,
ved man endnu ikke alt om hele betydningen af de forskellige fedtsyrer
og deres funktion.
Dette gælder både
for dyr og mennesker. Vi ved dog, at et ekstra tilskud af livsnødvendige
fedtsyrer (EFA) kan have en positiv effekt på bl.a. forskellige
hud- og pelsproblemer, reproduktionsforstyrrelser og brister i immunforsvaret.
Selv om mange foderproducenter
taler varmt for et højt indhold af Omega-3 fedtsyrer, må
vi hele tiden tænke på, at der skal være en hårfin
balance mellem de forskellige typer EFA. Der findes også en
øvre grænse. Tilskud udover behovet (overdosering)
eller ubalance mellem Omega-3 og Omega-6 kan være direkte
skadeligt!
Fjerkræfedt
Herkomst: (se tidligere afsnit omkring kylling- og kalkunkødmel).
Anvendelsesområde:
Fjerkræfedt er ikke udelukkende en koncentreret energikilde,
som hunden sætter stor pris på. Det indeholder også
store mængder livsnødvendige fedtsyrer (Omega-6 familien).
Fjerkræfedt anvendes derfor som energikilde, dels som kilde
til livsnødvendige fedtsyrer dels p.gr.a. den høje
smagsværdi.
Oksefedt
Herkomst: Kødrester fra slagterier indeholder store
mængder fedt. Dette behandles i store kedler for at kunne
skille fedtet fra kødet. Dette fedt (talg) kan anvendes til
både human konsumering samt i dyrefoder.
Anvendelsesområde:
En meget god energikilde med høj smaglighed for hunde. Med
oksefedt højnes energitætheden og smagen i foderet.
Oksefedt indeholder små mængder flerumættede fedtsyrer
og er derfor ikke en god råvare med hensyn til livsnødvendige
fedtsyrer.
Sojaolie
Herkomst: Sojaolie udvindes af sojabønner, der har
et højt indhold af protein og olie. Olien separeres fra bønnerne
og restprodukter, sojakage (sojaprotein) der er meget proteinrigt,
anvendes hovedsageligt som foderråvare til produktionsdyr.
Anvendelsesområde:
Sojaolie indeholder flere forskellige livsnødvendige fedtsyrer
fra både Omega-3 og 6 familierne. Det er derfor muligt, sammen
med fiskeolie, at balancere indholdet af livsnødvendige fedtsyrer
i foderet.
NB! Sojaolie må ikke forveksles med sojaprotein, da
større mængder sojaprotein anvendt i foderet kan forårsage
bl.a. mave-og tarmforstyrrelser.
Boragoolie
Herkomst: Olien der udvindes af Boragoblomstens frø,
anvendes bl.a. som ingrediens i fremstilling af hudplejemidler.
Den sælges i helsekostbutikker til mennesker i form af kapsler.
Anvendelsesområde:
Boragoolien indeholder store mængder GLA fedtsyrer (gammalinolen),
der tilhører Omega-6 familien. GLA fedtsyrer har specielle
egenskaber med betydning for hormonbalancen, men har også
en positiv effekt på hud- og pelskondition.
Skandinavisk fiskemel
Herkomst: (se afsnittet om protein)
Anvendelsesområde:
Fiskemel indeholder ca. 10% fiskeolie, der har et stort indhold
af fedtsyrer tilhørende Omega-3 familien.
Disse fedtsyrer har en positiv effekt på reguleringen af kroppens
forsvarsmekanismer, som feks. immunforsvaret.
Grevemel og Æggepulver
(se afsnittet om protein.
Indeholder betydelige mængder fedt samt protein, hovedsageligt
umættede fedtsyrer, og er dermed en betydningsfiild energikilde.
Andet fedt:
Fedt der er stift ved stuetemperatur (15-200C), benævnes
i fagsprog som fedt (benfedt, smør, talg). Når fedtet
er flydende i stuetemperatur (majs-, fiske-, sojaolie osv), er den
korrekte benævnelse olie.
Denne forskel i fedtets struktur,
afhænger af indholdet af de såkaldte mættede,
umættede og flerumættede fedtsyrer. Jo større
indhold af umættede/flerumættede fedtsyrer, jo mere
tyndtflydende er det i stuetemperatur. Den temperatur der gør
fedt flydende kaldes for fedtets "smeltepunkt".
Fedt med et stort indhold af
umættede fedtsyrer, er meget udsat for oxidering (harskning).
Dette indebærer, at syren i luften optages af fedtet, som
derved forstyrres. Antioxidanter tilsættes derfor foderet,
for at beskytte fedtet mod at oxidere (forhindre kemisk proces mellem
fedt og syre).
Selv lys påvirker fedtets
stabilitet. Et foder der indeholder oxideret fedt er ikke appetitligt
for hunden og kan forårsage spisevægring, opkast og
diarre.
|