banner

 
Anbefal denne side Tilbage  
 Forsiden
spacer
 Artikler
spacer
 Fuglenavne
spacer
 Kattenavne
spacer
 Hundenavne
spacer
kat.jpg

Hvorfor skal man give forsurende kattemad?


En forsurende diæt, hvad er det?
En forsurende diæt er sammensat for at påvirke produktionen af en "sur" urin, f.eks. bør kattens pH-værdi i urinen være under 6,5. Dette kan afstedkommes på forskellige måder:

  • gennem anvendelse af store mængder protein af animalsk oprindelse: sådanne proteiner indeholder store mængder svovholdige aminosyrer som methionin, disse aminosyrer producerer svovl.
  • gennem tilsætning af fosforsyre, ammoniumklorid...
  • gennem mindskelse eller helt udelukkelse af alkaliske råvarer som f.eks. sojaprotein eller kalciumkarbonat.

De fleste kattefodere på markedet indeholder forsurende egenskaber, selv om det ikke fremgår af varedeklarationen.

Målsætningen med de forsurende egenskaber
At forsure urinen er vigtigt for at modvirke forekomsten af struvitsten (urinsten) i urinvejene. Disse sten forekommer oftest hos voksne unge katte. En pH-værdi som ligger under 6,5 er den mest effektive måde at undgå udviklingen af struvitkrystaller.

Kontra-indikationer ved forsuring
At forsure urinen er ikke ufarligt, ekstrem forsuring (f.eks. urin-pH < 6) kan forårsage for stort indhold af kalium, kalcium og dermed være farligt for kattens helbred.

Foder med specielt forsurende egenskaber bør ikke gives til:

  • killinger som allerede har naturligt sur urin
  • drægtige og diegivende hunkatte, her kan det forsurende element forstyrre udviklingen af killingens skelet.
  • ældre katte (10 år og ældre) her kan en forsurende diæt forstyrre den normale nyrefunktion. Desuden er struvitsten ualmindelig hos katte over 10 års-alderen. Det er mere almindeligt med kalciumoxalatsten hos ældre katte, og modsat årsagerne til dannelse af struvitsten stimuleres forekomsten af kalciumoxalatsten af en lav pH-værdi i urinen. Forsurende foder vil øge risikoen for struvitsten.

Inden for de sidste 10 år er forekomsten af kalciumoxalatsten øget markant. Denne udvikling kan i en vis grad henvises til den øgede forekomst af foder med forsurende egenskaber. Det farligste foder er det, som medvirker til en pH-værdi lavere end 6,0.

Sammendrag
Foder med forsurende egenskaber bibringer en effektiv beskyttelse mod udviklingen af struvitsten. Forsurende foder er derfor det mest interessante til voksne, unge katte.  :: © Copyright 2005. All rights reserved. Arvid Mærsk ::