banner

spacer
 
Anbefal denne side Tilbage  
 Forsiden
spacer
 Artikler
spacer
 Fuglenavne
spacer
 Kattenavne
spacer
 Hundenavne
spacer
kat.jpg
spacer
spacer spacer

Willie og antioxidanter
hrule

Et glas rødvin om dagen

I mange år har vi fået at vide, at et glas rødvin om dagen kunne hjælpe med at forebygge blandt andet hjertesygdomme. Det skyldes, at rødvin indeholder store mængder af biologisk aktive antioxidanter, der styrker vores immunforsvar og hjælper os med at forebygge sygdomme. Vi ved alle, at et godt immunforsvar er afgørende for at holde vores hunde og katte sunde og raske. Immunforsvaret har betydning I alle aldre, men det kan beskadiges af mange faktorer I livet. Ny forskning har imidlertid vist, at biologisk aktive antioxidanter som E-vitamin kan styrke immunforsvaret og hjælpe din hund og kat med at holde sig sund og rask - uden at du behøver at tvinge den til at drikke rødvin. Men for at kunne forstå hvad antioxidanter er, og hvorfor de er så gavnlige, må vi aflægge jorden et besøg for 3,46 mia. år siden.


Forhistorisk tid

For 3,46 milliarder år siden ville vi have haft svært ved at genkende jorden. Planeten roterede så meget hurtigere end i dag, at et døgn var på mindre end 18 timer. På himlen hang en bleg, ung sol, der var meget svagere end i dag. der var ingen kontinenter, kun små øer dannet af vulkaner. Der var ingen summende insekter, ingen raslende blade, kun lyden af rumlende vulkaner og vinden, der skreg hen over de bare bjergtoppe. Der var heller ingen ilt i luften.

Rundt omkring på strande og i vandkanten lå store, stenlignende strukturer, der kunne være lige så store som en bil. Disse strukturer kaldtes for stromatolitter, og her fandt man Willie og hans familie.


Willie

Willie var en særlig bakterie, og det, der var specielt for Willie og hans familie, var, at de var de første til at opfinde "global krigsførsel med gas". Willie kunne nemlig noget ikke ret mange andre kunne - han kunne leve med ilt, og når han udførte fotosyntese, så dannede han ekstra ilt, som blev udskilt i omgivelserne. Det betød, at de bakterier, der boede rundt om Willie blev syge og døde, og så havde Willie og hans familie mere plads at vokse på. Man kan sige, at med tiden optrådte en af verdens første miljøkatastrofer, da jorden simpelthen blev "forgiftet" med ilt.

Bakterier, der bruger ilt, er turbobakterier, der er langt mere effektive til at skabe energi end deres naboer, der ikke bruger ilt. Mens naboerne kan producere 2 enheder energi ved at "fordøje" et molekyle sukker, kan ilt-bakterier presse 36 enheder energi fra det samme molekyle sukker. Og energi betyder, at man vokser hurtigere og forplanter sig bedre, og derfor konkurrerer man bedre.

Med tiden blev jordens atmosfære mættet med ilt, og alt liv, der har udviklet sig siden, har på den ene eller anden måde måttet forholde sig til ilt.


I dag

Mennesker og dyr forholder sig ved at have en lille "miniature-Willie" i deres celler, en energifabrik, hvor sukker, fedt og ilt forbrændes, så der dannes energi.

På overfladen af os ser alt godt ud, men inde i os har kroppen ikke helt lært at håndtere de farlige ilt-molekyler godt nok. Ilt kan nemlig optræde både som en ven og en fjende - stadigvæk. Når kroppen arbejder og cellerne har travlt døgnet rundt, kan ilten provokere dannelsen af "frie radikaler". Frie radikaler er vældigt ustabile forbindelser, der har MEGET, MEGET travlt med at blive stabile igen. Og det bliver de ved at "ilte" alt, hvad der er omkring dem. Dette gør, at omgivelserne ændrer sig. Fx kan cellerne gå i stykker, arvematerialet i cellen kan forandres og kroppens små systemer fungerer pludselig ikke længere.

Frie radikaler dannes ikke kun af kroppen selv, men også på baggrund af forurening, cigaretrøg og UV-lys, men næsten 90% af de frie radikaler dannes pga. kroppens eget stofskifte. Kraftig motion kan øge dannelsen af de frie radikaler - så også her er mådehold en god ting.


Frie radikaler laver "trafikuheld"

Man kan sige, at de frie radikaler fungerer ligesom et lag olie på vejen, der gør, at biler, busser, cykler og lastbiler (kroppen og dens celler) ikke længere kan køre normalt, så de kører i grøften og ind i hinanden med varierende grader af skader til følge.

Det, vi ser på overfladen, er følgerne af disse "trafikuheld". Vi får rynker i huden, bliver syge med influenza eller andre infektioner, udvikler gigt og hjertesygdomme, og nogle kommer mere alvorligt af sted og dør af kræft eller får Alzheimer. De frie radikaler har meget på deres samvittighed.

Det samme sker i vores hunde og katte. Ligesom deres ejere kan de få mange forskellige sygdomme, hvor man mener, at de frie radikaler har en vigtig del af skylden.


Hvad gør vi?

Heldigvis er der nu noget, som vi kan gøre for at bremse disse "trafikuheld" i kroppen. I kroppen findes allerede et meget indviklet system af det, som vi kalder for antioxidanter. En antioxidant er et stof, der binder sig til en fri radikal, så den ikke kan lave ulykker.

De vigtigste antioxidanter, som vi får fra vores mad, er E-vitamin, C-vitamin, beta-karoten og mineralet selen. Disse biologisk aktive stoffer er en vigtig del af vores forsvar over for de frie radikaler. Det er imidlertid ikke ligegyldigt hvor meget vitamin, der er i foderet. Undersøgelser har vist, at E-vitaminindholdet i foder til hunde og katte SKAL være over 600 mg/kg foder for hund og over 550 mg/kg foder for kat. Dette er en indviklet og dyr proces, og det eneste firma, der rent faktisk opfylder disse betingelser, er Hill's med Science Plan serien. Samtidig med at indholdet af E-vitamin skal være det rigtige, er det også vigtigt, at der er balance af andre antioxidanter - især C-vitamin og beta-karoten.

Antioxidanterne i kroppen arbejder sammen på kryds og tværs, og man skal være forsigtig med uhæmmet at tilsætte vitaminer og mineraler til foderet. Det er bedre at benytte et foder, der allerede har de rigtige mængder tilsat - vel at mærke de mængder, der er bevist at have en effekt i kroppen.


Antioxidanter i foderet

En af de måder, som vi kan hjælpe vores hunde og katte med at leve et bedre og sundere liv på, er at sørge for, at foderet, som vi giver dem, indeholder de sunde antioxidanter i de rigtige mængder. Hill's har nu tilsat sin SAF-sammensætning, som indeholder et markant højere indhold af E-vitamin, og dermed er med til at styrke immunforsvaret, til alt hvalpe- og killingefoder. Samtidig fremmer SAF responsen på vaccinationer og beskytter mod udefra kommende stressfaktorer såsom socialisering, træning og flytning. SAF er dermed med til at give din hund eller kat den bedste start på livet.

Men hvad med de fodertyper, der reklamerer med, at de kun indeholder "naturlige" antioxidanter? Sådanne foderprodukter vil typisk indeholde former for E-vitamin, der ikke har nogen effekt i kroppen. For at kroppen skal have mest mulig gavn af E-vitamin er det vigtigt at den får den rigtige form, nemlig alfa--tokoferol. De former for E-vitamin, der findes i foderet for at beskytte foderet, er typisk delta-tokoferol. Så delta beskytter foderet, alfa beskytter dig, mig og vores hunde og katte.

Glæd dig nu - skænk dig et glas rødvin og læn dig mageligt tilbage i lænestolen og nyd det - mens du kigger på din hund og din kat, der spiser Hill's Science Plan. For livet, for sundheden - og for deres skyld.

Kilde: Dyrlæge Anne-Marie Svendsen


 

Gengivet med tilladelse af   Hill's


  :: © Copyright 2005. All rights reserved. Arvid Mærsk ::